YEA! Changemaker Award 2021

 

Ne vitin shkollor 2020-2021 Qendra YEA! ka zhvilluar me sukses per te treten here radhazi konkursin e Projekteve Sociale te quajtura YEA! Changemaker Award. Pertej veshtiresive te krijuara nga pandemia e Covid-19, YEA! arriti ta realizoje kete konkurs dhe keshtu nxenesit paten mundesine te shpalosin talentin e tyre ne Social Entrepreneurship. Kujtojme qe konkursi Changemaker ka ne fokus nxitjen e te rinjeve ne zgjidhjen e problematikave te percaktuara nga OKB ne vitin 2015 qe kane te bejne me zhvillim te Qendrueshem.

 

Konkursi per kete vit shkollor nisi ne nentor 2020 dhe perfundoi me shpalljen e fituesve ne Maj 2021. Gjate ketyre muajve Qendra YEA! eshte angazhuar ne prezantimin e programit neper shkolla dhe gjimnaze te ndryshme (kryesisht ne veri te shqiperise) si edhe me trajnimin e te rinjeve me tema te ndryshme qe kane te bejne me sipermarrjen si psh:

  • Brainstorming & Idea Finding / Creativity
  • Cl & Marketing
  • Finance Plan
  • Elevator Pitch & Presentations Techniques
  • Etc

Keto Workshope I ndihmojne te rinjte te qartesojne idete e tyre si edhe te permiresojne idete e tyre nepermjet konsultimeve me eksperte te fushave te ndryshme. Ne kete konkurs moren pjese 16 skuadra ose 54 nxenes nga shkolla te ndryshme.

Me poshte gjenden te gjitha te dhenat e ketyre projekteve.

 

Nr. Gr.

Titulli i Projektit

Pershkrimi

Nr. i pjestareve ne Projekt

Emrat e Antareve te grupit

Shkolla / Gjimnazi

Mesuesi Udheheqes

1

Stay safe covid

Nje paisje e vogel qe te ndihmon te mbash distancen duke te sinjalizuar me sinjal zanor dhe ka shume opsione te tjera qe ndihmojne te ruhesh nga covid -19.

2

Adelaida Begaj – Denisa Seferi

Kolin Gjoka – Lezhe

Jetmir Shtjefni

2

Green Straw

Nga studimet qe jane bere ne brigjet e Mesdheut, ka rezultuar qe pipat jane produkti plastik qe rrezikon me shume marinen. Per te minimizuar perdorimin e tyre menduam ti zevendesojme keto pipa plastike me pipa ekologjike prej materiali te biodegradueshem sic eshte ai i kallamave.

3

Adola Zylaj, Iris Sakej, Bedra Kraja

Kolegji HRP

Alketa Zeqiri

3

Chef´s Kiss

Finger food catering.Projekti yne ben fjale per pergatitjen dhe transportin ne cdo ore te dites te ushqimeve te vogla, aperitiveve si dhe embelsirave nga me te ndryshmet. Te ruajme traditat e ushqimit shqiptar dhe te jemi ne gatishmeri dhe prane klienteve tane ne ditet e tyre te gezimit.

5

Xheni Ndou, Anxhela Nelmaja, Vesa Hafizi, Denisa Preçetaj, Santina Dokaj

Pjeter Meshkalla

Çiljeta Daberdaku

4

OurAdventure

Ideja jonë është të krijojmë një platformë në internet në të cilën ju mund të vizitoni një “botë virtuale” me një personazh të personalizuar 2-dimensional, të njihni miq dhe kultura të reja, të zhvilloni diskutime, të merrni pjesë në ngjarje dhe aktivitete në internet për temat më aktuale.

2

Brain Plaku, Sead Osmanagiq

Peter Mahringer

Bekim Alibali

5

Find Work

Projeki yne synon uljen e papunesise dhe rritjen e mireqenies se personave qe behen pjese te projektit.Projekti yne synon gjetjen e puneve dhe edukimin profesional te tyre.

2

Elma Dema, Mirvjen Boriçi

Kolegji HRP

Alketa Zeqiri

6

Bud the Teacher

Bud the Teacher eshte nje platforme qe synon gjitheperfshirjen e femijeve qe jan pjese e fenomenit te gjakmarrjes. Ky projekt synon te edukoje keto femije qe u eshte hequr e drejta e shkollimit pa deshiren e tyre.

4

Reja Gjeçaj, Neda Domnori, Amela Begteshi, Elma Mesi

Kolegji HRP

Alketa Zeqiri

7

Peau de fee

Kompani artizanale qe specializohet ne berjen e produkteve bio. Perfshihen vajra esenciale sapune maska per lekuren. Furnizimi do te behet nga fermat lokale. Puna do te behet nga vendasit dhe paketimi do te jete ekologjik dhe i biodegradueshem.

4

Emanuela Nikolli, Alesia Marku, Sara Guri, Xhesika Precetaj

Pjeter Meshkalla

Çiljeta Daberdaku

8

Motion Track

Ky projekt ben fjale per nje produkt inovativ, i cili ndihmon ne mbajtjen e nje posture te drejte dhe te shendetshme me ane te nje pad-i dhe telefonit tuaj.

4

Sonila Rrustemi, Medina Quku, Alesio Pjetrani, Era Troshani

Peter Mahringer

Frenk Kasmi

9

Helder

Nje kompani jofitimprurese qe lehteson jeten e pleqve.Punetoret terheqin pensionin per cdo te moshuar dhe e perdorin ate per te plotesuar nevojat e tyre ,me pas i dorezojne ato ne shtepine perkatese.

4

Estela Prelaj, Leandra Vuksanlekaj, Benjamin Puka, Argen Celaj

Peter Mahringer

Bekim Alibali

10

Screentime

Screentime eshte nje website ne te cilin çdokush mund te regjistrohet dhe te informohet ne lidhje me kohen para ekranit qe ai kalon. Te dhenat jepen ne formen statistikave me diagrama.

4

Izabela Dodani, Livia Zylja, Halisa Milla, Sindi Kastrati

Peter Mahringer

Bekim Alibali

11

AniHelp

Projekti ka per baze mireqenien e kafsheve duke grumbulluar ato te pastreha dhe trajtuar duke i rikthyer ne gjendje te mire shendetesore dhe me vone kushdo mund t’i beje te tyret. Gjithashtu do te kete nje dege per ata qe kane nje kafshe te tyre dhe deshirojne t’i bejne sherbimet shendetesore

1

Kledis Fusha

Kolegji HRP

Alketa Zeqiri

12

Panel Diellor

Prodhimi i energjise elektrike me ane te panelave Diellor.

4

Leandro Gjeloshi, David Guri, Lida Filipi, Elio Gradeci

Pjeter Meshkalla

Çiljeta Daberdaku

13

Agroturizem ne Dajç

Do të zhvillojmë agroturizëm afër malit e afër Bunës, në Dajç, me anë të zhvillimt të disa sektorëve si turizëm, shërmime duke marrë në bazë prodhimet vendase.

5

Izabela Gjuraj, Melisa Ponari, Daniela Simoni, Griselda Pepaj, Miljana Preka

Pjeter Meshkalla

Çiljeta Daberdaku

14

Pinnochio

Krijimi i lodrave për fëmijë, nga mbetjet e drurit. Realizimi i lodrave ekologjike, me funksion zbavitës dhe stimulues për inteligjencën e fëmijëve.

3

Ema Guga, Mozarta Cukeli, Xhulia Palaj

Pjeter Meshkalla

Çiljeta Daberdaku

15

KF Vllaznia – Fan Shop

Hapja e një biznesi zyrtar me qëllim mbështetjen e klubit KF Vllaznia, në qytetin e Shkodrës. Ne synojmë të promovojmë Vllazninë dhe ta afrojmë atë me fansat nëpërmjet prodhimit dhe shitjes së mallrave dhe shërbimeve që përfshijnë: bluza, shalla, kapele, suvenire dhe shumë produkte të tjera.

5

Terensa Shiroka, Elsa Haxhija, Griselda Selmani, Gerla Thorja, Aurelio Vneshta

Pjeter Meshkalla

Çiljeta Daberdaku

16

Covid Solution

Krijimi i nje zgjidhje mbi situaten e kesaj pandemie

2

Valento Bardhoshi, Samuel Cara

Kolin Gjoka – Lezhe

Jetmir Shtjefni

 

Total – 16 Projekte/Grupe

 

 

Total – 54 Nxenes

  

 

 

 

 

Me date 15 Maj ne ambjentet e Tradita Gege & Toske ne #Shkoder u zhvillua finanlja e konkursit #ChangemakerAlbania. Ne finalen e ketij konkursi moren pjese 9 Skuadra nga 5 gjimnaze te ndryshme dhe ne total 25 nxenes te cilet prezantuan Projektet e tyre para Jurise se ketij konkursi.

Juria e ketij Konkursi ishte e perbere prej 5 antaresh, te cilet jane eksperte te fushes se ekonomise, sipermarrjes dhe perfaqesues te Organizatave te Shoqerise Civile.

Konkretisht Juria e Changemaker Award 2021

1- Z. Arben Haveri – Drejtor i OTP Bank Albania per zonen e Veriut dhe njekohesisht anetar i Rotary Club Shkoder

2- Prof.as.dr. Mirjam Dibra – Drejtoreshe e Departamentit te Turizmit ne Fakultetin Ekonomik prane Universitetit “Luigj Gurakuqi”, Shkoder

3- Dr. Elsida Sinaj – Dekane e Studenteve prane Universiteti Europian i Tiranës

4- Z. Alfred Zefi – Drejtor i Fondacionit “Hope for the World” – Shkoder

5- Z. Gjon Gilaj – Sipermarres ne fushen e Turizmit dhe pronar i Tradita Gege & Toske

Aktiviteti filloi me nje panair te Projekteve ku skuadrat prezantuan produktet/Prototipet e krijuara prej tyre dhe pastaj paten mundesine qe per 10 minuta/skuader te prezantonin Projektet e tyre perpara jurise se ketij konkursi. Pasi prezantimet mbaruan Juria e cila kishte pergjegjesine te bente vleresimet dhe shpalljen e fituesve doli ne perfundimin qe:

1-Green Straw – 500 Euro- Skuadra e cila vjen nga Gjimnazi “Hasan Riza Pasha”. Ky Projekt u hartua nga nxeneset: Adora Zylaj, Bedra Kraja dhe Iris Sakej.

2-Motion Track – 300 Euro – Skuadra e cila vjen nga Shkolla “Peter Mahringer”. Ky Projekt u hartua nga nxeneset: Era Troshani, Sonila Rrustemi, Medina Quku dhe Alesio Pjetrani.

3-Our Adventure – 200 Euro – Skuadra e cila vjen nga Shkolla “Peter Mahringer”. Ky Projekt u hartua nga nxenesit: Braian Plaku dhe Sead Osmanagiq.

Dhe “Best Social Entrepreneurship Teacher of the Year 2021” u shpall mesuesja e lendes se ekonomise nga Shkolla “Hasan Riza Pasha” Znj. Alketa Krymi Zeqiri. Ajo gjithashtu fitoi shumen simbolike prej 200 Euro

Nje lajm fantastik u dha edhe nga Z. Arben Haveri i cili u premtoj te gjithe skuadrave pjesmarrese ne konkurset e YEA! qe projekteve te tyre do ju jepet mundesia e nje riprezantimi nga Rotary Club Shkoder me mundesin e financimit te nje ose disa projekteve. Perpos kesaj skuadra e Green Straw si edhe Motion Track do te perfitojne edhe bileten e Start Up prej € 1.000,– per te vazhduar direct me realizimin e projektit te tyre, shume kjo e financuar nga Rotary Club Saalfelden.

 

Falenderojme Jurine e cila me pergjegjesi te plote ka bere vleresimin e ketyre projekteve dhe arriti te perzgjidhte si fituese keto projekte me karakter social.

Falenderojme perzemersisht te gjithe mbeshtetesit dhe Partneret tane pa te cilet ky konkurs nuk do ishte i mundur.

 

Partneret e YEA!

Rotary Club Saalfelden – www.rotary.at/clubs/rc-saalfelden

IFTE – Initiative for Teaching Entrepreneurship – www.ifte.at 

YouthStart – www.youthstart.network

 

YEA! – Team

Gernot Scheffknecht – Director of YEA! – director@yea.al

Ali Nerguti – Project Coordinator of YEA! – alinerguti@yea.al

Alfonz Lazri – Creativ Director of YEA! – alfonzlazri@yea.al

YEA! Volunteers